Σε προηγούμενη ανάρτηση (Τροπικός VS Αστρικός Ζωδιακός) μίλησα για τις δύο θεωρήσεις αστρολογικών ερμηνειών, οι οποίες θέτουν τη Γη σαν το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος (γεωκεντρική θεώρηση). Υπάρχει ωστόσο μια ακόμη θεώρηση που συμβαδίζει περισσότερο με την πραγματικότητα -ότι δηλαδή ο Ήλιος είναι το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος.
Σε αυτή την ηλιοκεντρική θεώρηση λοιπόν, ο Ήλιος -το ένα από τα δύο "Φώτα" της παραδοσιακής Αστρολογίας- βρίσκεται στο κέντρο, φωτίζοντας όλους τους πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από αυτόν.
Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε τη Γη να περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο και την τροχιά που διαγράφει στον τροπικό ζωδιακό εσωτερικά και τον αστρικό ζωδιακό εξωτερικά. Για να γίνει κατανοητή η ηλιοκεντρική θεώρηση, χρειάζεται να επισπεύσουμε τη φαντασία μας. Ας φανταστούμε λοιπόν στη φωτογραφία ότι καθόμαστε ακριβώς επάνω στον Ήλιο, σε τέτοιο ύψος ώστε να βλέπουμε καθαρά τις περιστροφές των πλανητών. Εκεί δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε χρόνος. Έστω ότι εμείς κοιτάζουμε με το βλέμμα στραμμένο στη στη θέση 4, μεταξύ τροπικού Δίδυμου και τροπικού Καρκίνου.
Κάποια στιγμή, περνάει από μπροστά μας η Γη. Έστω ότι την "τσακώσαμε" να περνάει από τον αστερισμό του Αστρικού Καρκίνου (στο διάστημα δεν υπάρχει Τροπικός ζωδιακός, βασίζεται αποκλειστικά στην ελλειπτική κίνηση της Γης). Αυτό το πέρασμα το "πιάνουμε" με μια φωτογραφία. Μέσα στο πλήθος των αστεριών, παρατηρούμε ότι το πέρασμα έγινε για παράδειγμα από το άστρο δ του Καρκίνου.
Με μια πρώτη γρήγορη σκέψη και όσα έχουμε διδαχθεί από την γεωκεντρική Αστρολογία, θα λέγαμε ότι βρισκόμαστε για τα γήινα δεδομένα στο καλοκαίρι (όσοι γεννήθηκαν κάτω από το ζώδιο του Καρκίνου έχουν γενέθλια από 22 Ιουνίου περίπου εώς 22 Ιουλίου περίπου).
Ας προσγειωθούμε τώρα στη Γη κρατώντας τη φωτογραφία που τραβήξαμε στο χέρι και να ξανακοιτάξουμε τον ουρανό. Παρατηρούμε ότι ο Ήλιος βρίσκεται φαινομενικά απέναντί μας και διαπερνά χονδρικά το Ζώδιο του Αιγόκερω. Βρισκόμαστε δηλαδή στο χειμώνα.
Είναι δύσκολο στην αρχή να "χωνέψουμε" αυτή την οπτική, αν όμως εξασκηθούμε λίγο με αυτή, θα είναι "παιχνιδάκι". Βοηθάει πολύ να οραματιστούμε τη Γη σαν ένα όχημα το οποίο κινείται χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, σαν ένα "καναπέ" στον οποίο καθόμαστε και μπροστά μας ο ουράνιος θόλος κινείται κινηματογραφικά προσφέροντάς μας ένα εξαιρετικό θέαμα.
Όταν βλέπουμε μια ταινία στο σπίτι μας, δεν μας ενδιαφέρει και πολύ το πού καθόμαστε ή τι βρίσκεται πίσω από εκεί που καθόμαστε. Αρκεί εκείνη την ώρα να είμαστε ασφαλείς και να νιώθουμε άνετα. Κατόπιν, μας απορροφά η εικόνα αυτού που βλέπουμε. Τί γίνεται όμως όταν ο καναπές μας δεν είναι άνετος, υπάρχουν εξογκώματα σε αυτόν που μας ενοχλούν, ή δεν είμαστε απόλυτα ασφαλείς στο χώρο που βλέπουμε την ταινία, ή αναρωτιόμαστε αν κλείσαμε το μάτι της κουζίνας φεύγοντας, ή κρυώνουμε, ή ζεσταινόμαστε πάρα πολύ...; Θα μπορούσαμε να απολαύσουμε την ταινία στον ίδιο βαθμό;
Αυτά λοιπόν τα πολύ γήινα αισθήματα προέρχονται από το περιβάλλον μας και αυτό δεν είναι άλλο από τη Γη. Πότε μοιάζει βολική, πότε μας βάζει πάνω σ' αναμμένα κάρβουνα. Πώς όμως θα το ξέρουμε αυτό, προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε την τεχνική για μια πληρέστερη ανάγνωση ή πρόβλεψη;
Ας δούμε ένα γενικό παράδειγμα: Η Άνοιξη κατά γενική ομολογία μας αλλάζει τη διάθεση. Ο Ήλιος μας κάνει να θέλουμε να βγούμε έξω και να χαρούμε την έξαρση της Φύσης μαζί με άλλους ανθρώπους. Εκδρομές με φίλους, δημιουργία διαπροσωπικών σχέσεων εμφανίζονται πιο συχνά αυτή την εποχή. Ένας υποστηρικτής του τροπικού ζωδιακού θα μας έλεγε ότι αυτό συμβαίνει γιατί ο Ήλιος μπήκε στον Κριό (στο ζώδιο που είναι σε έξαρση), το σπέρμα ζωής που ξεπηδά στον νέο κύκλο ζωής κλπ. Σύμφωνα όμως με όσα διδασκόμαστε στην Αστρολογία, ο Κριός είναι η έκφραση του "εγώ" μας, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θέλει να μοιραστεί τίποτε με κανέναν. Η έκφραση ανάγκης δημιουργίας διαπροσωπικών επαφών γίνεται μονάχα για την αναπαραγωγή, όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα στον πλανήτη. Γιατί όμως τείνουμε να έχουμε αυτή τη συμπεριφορά;
Ο Ήλιος να διαπερνά το ζώδιο του Κριού είναι η ταινία που βλέπουμε. Δεχόμαστε τις ζεστές ακτίνες του σε μια εξαιρετικά καλή γωνία πρόσπτωσης που μας προσφέρει ωφέλιμη ηλιακή ακτινοβολία. Ας κάνουμε έναν κόπο να κοιτάξουμε το πού καθόμαστε. Αν κοιτάξουμε πίσω μας, θα δούμε ότι το όχημά μας περνά από το ζώδιο του Ζυγού, που μας δίνει την ιδιότητα του να μοιραζόμαστε, να βγούμε να κάνουμε παρέα με άλλα άτομα και να χαρούμε όλοι μαζί. Είναι λοιπόν ο Ζυγός που έκανε τον "καναπέ" μας ένα όμορφο περιβάλλον που μας ανοίγει τη διάθεση να τον μοιραστούμε με φίλους και γνωστούς.
Κάποιοι θα αναρωτηθούν: Τι γίνεται όμως με αυτούς που έχουν για παράδειγμα κατάθλιψη τέτοιον καιρό; Σαφώς και το προηγούμενο παράδειγμα αφορά μια μικρή μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού. Σαφώς και οι ποιότητες των πλανητικών Σωμάτων, των Άστρων, των Κομητών, οι γεωγραφικές συντεταγμένες που βρισκόμαστε κλπ επηρεάζουν διαφορετικά τη Φύση του καθενός. Αλλιώς βιώνουμε την Άνοιξη στη Μεσόγειο και αλλιώς στις σκανδιναβικές χώρες.
Αυτή η τεχνική αστρολογικής πρόβλεψης μπορεί να φανεί χρήσιμη για την εύρεση κατάλληλης περιόδου για σημαντικά βήματα, όπως η εσωτερική αναζήτηση για πνευματικότητα, απόκτηση αρετών ή ακόμη και για την σύλληψη ενός βρέφους. Γνωρίζουμε πως δεν είναι κάθε περίοδος κατάλληλη για το ο,τιδήποτε για τον οποιονδήποτε.
Αυτά τα συστατικά δεν "κατεβαίνουν" στη Γη όλο το χρόνο, αλλά μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή του έτους. Εκείνη τη στιγμή γεμίζουμε τον οργανισμό μας με συγκεκριμένα μέταλλα και ιχνοστοιχεία και άρα γεμίζουμε με συγκεκριμένες ιδιότητες. Αυτού του είδους οι επαφές με μετεωρίτες, νέφη, απομεινάρια μετεωριτών κλπ γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια της περιστροφής της Γης γύρω από τον Ήλιο και ανάλογα με τον αστερισμό κάτω από τον οποίον προσπίπτουν στη Γη (στην περίπτωση των Περσείδων φαινομενικά συμβαίνουν στον αστερισμό του Περσέα), γεμίζουν και με τις ποιότητες του εκάστοτε αστερισμού.
Για όσα στοιχεία προσπίπτουν στη Γη αυτό το διάστημα, λαμβάνουν τις ποιότητες της Παρθένου, το καλοκαίρι με τις Περσείδες τις ποιότητες του Υδροχόου κοκ. Αναλόγως με τις ποιότητες, μπορούμε να επιτύχουμε και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Για παράδειγμα αν ένα ζευγάρι θέλει να αποκτήσει απόγονο, πρέπει να γνωρίζει ότι το σπέρμα του άντρα πρέπει να είναι θρεπτικό και απαλλαγμένο από τοξίνες, ώστε το ωάριο να το λάβει πρόθυμα, ενώ η γυναίκα χρειάζεται να ακολουθήσει συγκεκριμένη διατροφή, τέτοια που θα δώσει την καλύτερη φυσιολογία/ανατομία στο βρέφος. Επομένως μας ενδιαφέρει πρωτίστως η υλική μορφή του παιδιού (άλλωστε είναι η υλοποίηση της Ιδέας ενός παιδιού από το ζευγάρι). Αν δηλαδή θα είναι γερό ή ασθενικό κλπ.
Για τέτοιες ποιότητες χρειαζόμαστε ένα γήινο ζώδιο, που θα γεμίσει τη Γη με θρεπτικά συστατικά ευρωστίας και δύναμης (προς το παρόν δεν κοιτάζουμε τις όψεις που κάνει η Γη με άλλους πλανήτες). Τα συστατικά θα καταναλωθούν μέσω των αγαθών από τον άντρα και τη γυναίκα δυναμώνοντας τους οργανισμούς τους είτε κατά τη δημιουργία του βρέφους είτε κατά τη διάρκεια της κύησης. Δηλαδή η περίοδος που η Γη διαπερνά το ζώδιο του Ταύρου (24 Οκτωβρίου περίπου-22 Νοεμβρίου περίπου), της Παρθένου (21 Μαρτίου περίπου - 20 Απριλίου περίπου) ή του Αιγόκερω (22 Ιουνίου περίπου - 22 Ιουλίου περίπου)
Φυσικά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τις επιδράσεις των διελεύσεων της Γης από τα ζώδια και την ποιότητα που δίδουν κάθε φορά, γιατί δεν μπήκαμε ποτέ στη διαδικασία να θεωρήσουμε τον κόσμο με αυτόν τον τρόπο. Μια γενική τεχνική είναι να προσπαθήσουμε να αποδώσουμε τις ιδιότητες κάθε ζωδίου όπως τις γνωρίζουμε από την Αστρολογία μέσα στο πλαίσιο που τέθηκε σε αυτή την ανάρτηση. Θα χρειαστεί πολλή φαντασία, εσωτερική αναζήτηση του πώς επηρεάζεται η Φύση μας, όπως και εκτενής μελέτη των προτύπων και αρχετυπικών μορφών που έδωσαν το όνομά τους στους πλανήτες.
Δείτε στο επόμενο: Η Γη και η αστρολογική της ερμηνεία
Βρείτε μας στο Facebook
Γίνετε μέλη της κοινότητάς μας στο Google+
Δείτε στο επόμενο: Η Γη και η αστρολογική της ερμηνεία
Βρείτε μας στο Facebook
Γίνετε μέλη της κοινότητάς μας στο Google+
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου