Όπως γνωρίζουμε οι περισσότεροι, για την κατάστρωση ενός ωροσκοπίου θεωρούμε ένα γεωκεντρικό σύστημα, στο οποίο η Γη είναι το κέντρο του ηλιακού συστήματος και όλοι οι πλανήτες κινούνται γύρω από αυτή διαγράφοντας ελλειπτική τροχιά.
Έτσι φαινομενικά βλέπουμε τον Ήλιο, που αν και είναι το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος, να εκτελεί κίνηση από τα ανατολικά του ορίζοντα προς τα δυτικά.
Επιπρόσθετα, αυτή η κίνηση σηματοδοτεί την αρχή και το τέλος κάθε εποχής, ανάλογα με την γωνία πρόσπτωσης των ακτίνων του στη Γη.
Αν παρατηρήσουμε με κατάλληλο μηχανισμό τις πορείες όχι μόνο του Ήλιου αλλά και των υπολοίπων πλανητών, θα δούμε ότι κατά τη διάρκεια της ελλειπτικής τροχιάς τους, περνούν από συστάδες αστεριών που συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε αστερισμούς. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το ωροσκόπιο αυτής της εποχής, ο Ήλιος διαπερνά τον αστερισμό του Κριού, ο Δίας το ζώδιο των Διδύμων κοκ.
Πόσο όμως απέχει αυτό από την πραγματικότητα;
Κάποια στιγμή, το προηγούμενο καλοκαίρι, εγκατέστησα στο κινητό μου μια εφαρμογή, τη google sky. Αυτή με βοηθούσε ανά πάσα στιγμή να δω τους αστερισμούς και τις κινήσεις των πλανητών ακόμα και την ημέρα. Προς έκπληξή μου ανακάλυψα ότι οι πλανήτες δεν είχαν τις θέσεις που έλεγε το ωροσκόπιο της εποχής εκείνης. Για την ακρίβεια, βρίσκονταν ένα ζώδιο πιο πίσω.
Γιατί όμως αυτή η απόκλιση;
Η Γη, όπως και οι υπόλοιποι πλανήτες, με την πάροδο του κοσμικού χρόνου, αρχίζουν να χάνουν λίγο-λίγο την κλίση που είχαν αρχικά. Λέμε δηλαδή ότι ο άξονάς τους μεταπίπτει. Κάποιοι πλανήτες, όπως ο Άρης, εμφανίζουν συχνή αλλαγή στην κλίση του άξονά τους. Φανταστείτε για παράδειγμα τον άξονα της Γης να πάρει μια εντελώς οριζόντια κλίση, τέτοια ώστε ο Βόρειος πόλος να βλέπει κατ' ευθείαν προς τον Ήλιο και σε άγνωστο χρόνο να παίρνει πάλι κάθετη κλίση κοκ...
Παρ' όλα αυτά, αυτή η μετάπτωση (που ονομάζεται και μετάπτωση των ισημεριών) ισχύει και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τις όψεις που σχηματίζονται μεταξύ των πλανητών. Η απόκλιση αυτού που λέμε "τροπικό ζωδιακό" από τον "αστρικό ζωδιακό" βρίσκεται σήμερα στις 23° περίπου (εξ' ου και οι πλανήτες βρίσκονται κανονικά ένα ζώδιο πίσω) και θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη με την πάροδο του χρόνου. Άρα για μένα που γεννήθηκα στις 28 Ιουνίου, ο Ήλιος βρίσκονταν στον τροπικό Καρκίνο ή στον αστρικό Δίδυμο. Έτσι λοιπόν άρχισα να αναρωτιέμαι: Σε ποιο ζώδιο γεννηθήκαμε πραγματικά; Το αστρικό ή το τροπικό; Από ποιο ζώδιο πήραμε ιδιότητες, από το αστρικό, το τροπικό ή και από τα δύο; Ποιος ζωδιακός από τους δύο επηρεάζει την καθημερινότητά μας; Ποια η σχέση μεταξύ των δύο θεωρήσεων;
Όλο αυτό μου θύμισε λιγάκι αυτό που μας έμαθαν στη Φυσική σαν διάθλαση του φωτός. Όταν δηλαδή οι φωτεινές ακτίνες συναντήσουν τη διαχωριστική επιφάνεια δυο διαφορετικών διαφανών μέσων, τότε ένα μέρος μπαίνει στο δεύτερο μέσο, αλλάζοντας ταυτόχρονα διεύθυνση διάδοσης. Τι σημαίνει αυτό; Ας πάμε για λίγο στη θάλασσα. Ξέρουμε όλοι πως όταν βλέπουμε κάποιο αντικείμενο που βρίσκεται μέσα στο νερό, δεν βλέπουμε την πραγματική του θέση, αλλά μία πλαστή, εικονική θέση που οφείλεται στη μετάδοση του φωτός.
Αυτή η "οφθαλμαπάτη", έχει πολλές αντιστοιχίες με τις δύο αστρολογικές θεωρήσεις. Λόγω της κλίσης της Γης και της γωνίας πρόσπτωσης του φωτός, στις 28 Ιουνίου γεννήθηκα κάτω από το ζώδιο του Καρκίνου. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο Ήλιος διαπερνούσε σε αστρικό επίπεδο το ζώδιο των Διδύμων. Αφού διάβασα για τα χαρακτηριστικά των ζωδίων και παρακολούθησα μερικά σεμινάρια αστρολογίας (στον τροπικό ζωδιακό), είδα πως ιδιότητές μου είναι "Καρκινίσιες", ενώ έχω κάτι από Δίδυμο (δεν θα μιλήσω για τον ωροσκόπο, γιατί κατ' εμέ είναι αμιγώς δείκτης για την τοποθέτηση των οίκων σε ένα προσωπικό ωροσκόπιο και τίποτε παραπάνω). Μήπως τα όσα διάβασα ή διδάχθηκα υποβλήθηκαν με έναν ισχυρό τρόπο στο υποσυνείδητό μου; Πόσο ισχυρή είναι τελικά αυτή η "οφθαλμαπάτη";
Ουσιαστικά, η τροπική σφαίρα είναι σαν ένα ρολόι που "πάει μπροστά" και σε σχέση με αυτή, η αστρική φαίνεται να "πηγαίνει πίσω". Άρα, αυτά που προλέγει η αστρολογία με τις τροπικές θέσεις των πλανητών δεν είναι ψευδή ή απατηλά. Απλώς, τα όσα προλέγει, θα έρθουν λίγο αργότερα απ' όσο τα έχουμε υπολογίσει. Όταν δηλαδή οι πλανήτες πάρουν στο αστρικό επίπεδο τη θέση που τους δίναμε στο τροπικό επίπεδο. Είναι δηλαδή ιδέες ή εικόνες, οι οποίες περιμένουν την κατάλληλη στιγμή να αποτυπωθούν στην πραγματικότητα.
Σύμφωνα με την Πλατωνική θεωρία, όλα ξεκινούν από μία ιδέα. Όλα πριν "υλοποιηθούν" (δηλαδή έρθουν στον υλικό κόσμο) υπήρχαν στον κόσμο των Ιδεών. Κάθε Ιδέα είναι άφθαρτη και αιώνια και ομοιάζει με τον Δημιουργό της. Κάθε υλικό αντικείμενο στον πλανήτη μας προσπαθεί να ομοιάσει με την σειρά του την δική του Ιδέα, η οποία είναι πρότυπο (pattern) /εικόνα του ίδιου του Δημιουργού. Σαφώς λοιπόν και μια εικόνα μας επηρεάζει. Ή πιο ορθά, η αποτύπωση μιας εικόνας. Μια τέτοια εικόνα μπορεί να συγκλίνει ή να αποκλίνει από την αρχική Ιδέα, ανάλογα με την καθαρότητα με την οποία αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα. Δεν μπορεί κάποιος να φοβάται κάτι, αν η ιδέα αυτού του πράγματος δεν "εντυπωσιάζει" τη Φύση του. Έτσι η Ιδέα του Φόβου μπορεί για παράδειγμα να αποτυπωθεί ως επιφυλακτικότητα ή ένστικτο επιβίωσης, ενώ σε άλλη περίπτωση μπορεί να αποτυπωθεί ως πανικός, που στην ουσία είναι φόβος της Ιδέας του Φόβου. Άρα μας επηρεάζει αυτό που βλέπουμε, όταν βρίσκει έδαφος να αποτυπωθεί σε κάτι που είναι μέσα μας.
Με την διέλευση του Πλούτωνα στον τροπικό Αιγόκερω, δηλώθηκε η Ιδέα της έναρξης μιας εποχής, κατά την οποία θα μοχθούμε πολύ για να κερδίσουμε λίγα. Σε αντίθεση δηλαδή με ό,τι συνέβαινε στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Το γεγονός της οικονομικής κρίσης όντως έφερε μια εποχή που οι δουλειές λιγοστεύουν και γίνονται πιο δύσκολες. Ωστόσο, τα αποτελέσματά της δεν είναι τόσο έντονα-ακόμα, ή δεν δίνουμε τόση "σοβαρότητα" στην κατάσταση (ιδιότητα του Αιγόκερω). Όλοι μας "το ρίχνουμε στην τρελή, να μην μας πάρει από κάτω", "το διασκεδάζουμε λίγο το θέμα", "έλα μωρέ, και να κάτσω σπίτι θα βγει τίποτα; Ας βγούμε για ένα καφέ", "έλα μωρέ, ας το ρίξουμε λίγο έξω. Δεν μας φτάνουν που δεν μας φτάνουν"...διόλου "Αιγοκερίσιο" στοιχείο, δε νομίζετε...;
Γιατί;
Ας ξανακοιτάξουμε τον ουρανό. Ο Πλούτωνας περνάει τώρα τον αστρικό Τοξότη (τώρα τα παραπάνω που λέγονται από όλους μας βγάζουν νόημα!) Ωστόσο όλοι μας αρχίζουμε να "δουλεύουμε" μέσα μας την ιδέα της φτώχειας, της πενίας, της κρίσης...για την ακρίβεια, δουλεύουμε μέσα μας τον φόβο της Ιδέας της Φτώχειας, της Πενίας, της Κρίσης...αυτός ο φόβος εντυπώνεται στο υποσυνείδητο με εικόνες που μας "βομβαρδίζουν" καθημερινά τα ΜΜΕ και τελικά υλοποιείται σε μερικούς από μας (ο τρόπος θα αναλυθεί σε άλλη ανάρτηση). Και αν δεν υλοποιείται τώρα, θα υλοποιηθεί αργότερα, όταν ο Πλούτωνας περάσει στον αστρικό Αιγόκερω και "δώσει" όλες τις απαραίτητες ιδιότητες για την νέα πραγματικότητα.
Με λίγα λόγια, δουλεύουμε την υλοποίηση της παραπάνω ιδέας για αυτούς που θα έρθουν μετά από εμάς. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αν γίνεται με τρόπο που θα ωφελήσει τη χώρα μας και τις επόμενες γενιές που θα έρθουν (οι γενιές και η κληρονομιά στις επόμενες γενιές είναι ιδιότητα του Αιγόκερω). Εκεί που θέλω να καταλήξω, χρειάζεται να προσπαθούμε να αποτυπώσουμε τις Ιδέες όσο πιο "πιστά" και καθαρά γίνεται. Ιδιαίτερο βάρος ρίχνω σε όλους όσους ασχολούμαστε με την Αστρολογία και γνωρίζουμε να "διαβάζουμε" τον ουρανό.Ξέρουμε αυτό που είναι και αυτό που θα έρθει. Με τα λόγια μας, αυτοί που μας συμβουλεύονται πρέπει να δημιουργούν σωστές Ιδέες και κατόπιν να κάνουν τις σωστές υλοποιήσεις τους στη ζωή τους. Κάθε λέξη βαραίνει διπλά.
Η γνώμη μου είναι πως για μια πιο ολοκληρωμένη πρόβλεψη, καλό είναι να ξέρουμε πρώτα απ' όλα τις πραγματικές θέσεις και κατόπιν να αποτυπώσουμε αυτές τις θέσεις σε αυτό που βλέπουμε. Διότι αν κοιτάζουμε ή μελετούμε μόνο την "οφθαλμαπάτη", κινδυνεύουμε να γίνουμε σαν τον ψαρά της εικόνας που θα προσπαθεί να πιάσει τα ψάρια σε λάθος σημείο. Και αν λάβουμε υπ' όψιν το προσωπικό μας ωροσκόπιο, οι αστρικές θέσεις των πλανητών κατά την ημέρα της γέννησής μας κρύβουν πολλές πληροφορίες για το ποιοι πραγματικά είμαστε. Εάν τις απορρίψουμε, θα προσπαθούμε μια ζωή να καταφέρουμε μια άπιαστη Ιδέα του εαυτού μας, κάτι που θα μας απογοητεύει συνεχώς.
Βρείτε μας στο Facebook
Γίνετε μέλη της κοινότητάς μας στο Google+
Βρείτε μας στο Facebook
Γίνετε μέλη της κοινότητάς μας στο Google+
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου