Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Η Γη στα ζώδια μέρος ΙΙ - Ζώδια του Αέρα

Ο Αριστοτέλης μιλώντας για τις ποιότητες των Στοιχείων, αποδίδει στον Αέρα την ποιότητα του θερμού και του υγρού. Λαμβάνει δύο ποιότητες του Στοιχείου Φωτιά και μία του Στοιχείου Γη. Είναι ενεργητικό Στοιχείο, σε σχέση με τη Γη που είναι παθητικό. Είναι το ζωτικό πνεύμα. Ο Αέρας είναι αυτός που περιβάλλει, γεμίζει και ενώνει τα πάντα μεταξύ τους, σαν μια διαφανής "κολλώδης" ουσία.

Με τον Αέρα μεταδίδεται η σκέψη μας μέσω της φωνής μας που αναπαράγει το λόγο. Άλλωστε, γνωρίζουμε πως ο ήχος δεν μεταδίδεται στο κενό. Άρα όταν βρισκόμαστε σε ζώδια του Αέρα, θέλουμε μεταδώσουμε και να λάβουμε σκέψη. Να γίνουμε με άλλα λόγια "δίαυλοι επικοινωνίας" ή "ανθρώπινα ηχεία". Αναζητούμε διαρκή γνώση και ενημέρωση. Όταν περνούμε κάποιο ζώδιο του Αέρα, τα γεγονότα και οι εξελίξεις "τρέχουν".

Οι αρχαίοι Κινέζοι Αστρολόγοι υποστήριζαν ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης αρμονία και συσχέτιση μεταξύ αυτών που υπάρχει κάτω (βασίλειο) με αυτό που υπάρχει επάνω. Έτσι σε κάθε Αστέρι στον ουρανό απέδιδαν κάποιο σημείο του βασιλείου τους. Τα αστρολογικά φαινόμενα επηρέαζαν τη ζωή στο βασίλειο, καθώς οι επιρροές τους μεταδίδονταν μέσω του Αέρα σε αυτό. Ό,τι μας επηρεάζει λοιπόν, μεταδίδεται μέσω του Αέρα. Ας σκεφτούμε πως ακόμη και οι ασθένειες ή οι ιώσεις μεταδίδονται μέσω του Αέρα σε όλο τον κόσμο. Γι' αυτό οι Γιατροί συνιστούν μια απόσταση ασφαλείας από κάποιον ασθενή, ούτως ώστε να μην μεταδοθούν τα μικρόβια μέσω του Αέρα σε άλλον Άνθρωπο. Η ύπαρξη σημαντικής ποσότητας Πλανητών σε ζώδια του Αέρα υποδηλώνουν μερικές φορές εξάρσεις ιώσεων, επιδημίες ή ακόμη και πανδημίες.

Οι άνθρωποι με έντονο το Στοιχείο του Αέρα είναι οι "αιματικές" προσωπικότητες. Προσγειωμένοι, διαισθητικοί, λεπτοί, καλόκαρδοι γενικά και ευχάριστοι, είναι το "αλάτι" στις διαπροσωπικές σχέσεις. Επειδή το αίμα είναι κατά τον Γαληνό θερμό και υγρό, την άνοιξη που ξεκινούν οι θερμές ημέρες και οι ανοιξιάτικες βροχές, αυξάνουν το αίμα στον οργανισμό, το οποίο διατηρεί την ισχύ του μέχρι και το καλοκαίρι.

Όταν το Στοιχείο Αέρας βρίσκεται σε ισορροπία, τα άτομα έχουν μια ζωηρή, ανανεωτική, αισιόδοξη καλλιτεχνική και επικοινωνιακή προσωπικότητα. Υπερβολική συγκέντρωση του Στοιχείου Αέρας κάνει τα άτομα κοκκινωπά και ευερέθιστα. Σε άλλες περιπτώσεις, τα άτομα τείνουν να ζουν σε ένα δικό τους κόσμο. Θα φέρω ως παράδειγμα υπερβολικής συγκέντρωσης Αέρα σε ένα άτομο τη λοβοτομή, με την οποία γεμίζει με Αέρα το κενό που υπάρχει στον Εγκέφαλο...

Όταν λοιπόν η Γη διαπερνά ένα ζώδιο του Αέρα, ερχόμαστε σε επαφή με το πνεύμα μας και ό,τι μας δίνει ενεργητική ζωτικότητα. Ο Ήλιος, η Φύση, οι φίλοι, διάφορα σπορ...Τέτοιες περιόδους είμαστε πιο δεκτικοί στα "μηνύματα" των άλλων, ενώ παράλληλα τείνουμε να έρθουμε σε πιο κοντινή επαφή με τους Ανθρώπους. Με τη συχνή τριβή μαζί τους αποκτούμε νέα γνώση, ενημέρωση, κοινωνικότητα, δεξιότητες επικοινωνίας και τεχνικές κοινωνικής δικτύωσης.

Η Γη στους Διδύμους





Οι Δίδυμοι είναι η αρχή του Στοιχείου Αέρας. Το πρώτο αεράκι που είναι μια ανάσα δροσιάς. Είναι το πρώτο ζώδιο-αναφορά στη δυαδικότητα. Εξ' ου και το σύμβολο "ΙΙ". Κατά τους πυθαγόρειους, ο αριθμός 2 συμβόλιζε το πρώτο στάδιο προς τη δημιουργία. Δυο απόλυτα αντίθετες μεταξύ τους ενέργειες που έφεραν το "big bang". Έκτοτε, κάθε είδους πολώσεις, ανισότητες και αντιθέσεις συμβολίζονται με τον αριθμό 2. Αρνητικό-θετικό, δεξί-αριστερό, περιττό-άρτιο, ηρεμία-κίνηση, αρσενικό-θηλυκό, λόγος-αντίλογος...

Σε πολωμένες καταστάσεις, υπάρχει αστάθεια, η οποία προκαλεί ταραχή και νευρικότητα. Γι' αυτό και στα ζώδια του Αέρα έχουν αποδώσει την ιδιότητα της νευρικότητας, χωρίς αυτό να είναι η πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι, πως η νευρικότητα προέρχεται από καταστάσεις αβεβαιότητας και αστάθειας. Δηλαδή, τον αριθμό 2. Αν κοιτάξουμε καλύτερα τους συμβολισμούς των ζωδίων, θα δούμε ότι αρκετά ζώδια και όχι μόνο του Αέρα "κρύβουν" το λεγόμενο pattern του "διπόλου". Τα σύμβολά τους παράγονται με  τη βοήθεια κάποιου κέντρου ή άξονα συμμετρίας. Ο Κριός, ο Ταύρος, οι Δίδυμοι, ο Καρκίνος (το ίδιο μοτίβο ανεστραμμένο), ο Ζυγός, ο Τοξότης, ο Υδροχόος και οι Ιχθύες. Σε κάθε ένα από αυτά τα ζώδια βιώνουμε την αστάθεια σε διαφορετικό επίπεδο, σε διαφορετικό βαθμό, με διαφορετικό τρόπο και για διαφορετικό λόγο.



Το ηθικό δίδαγμα είναι πως από τα αντίθετα δεν προέρχεται μόνο η ταραχή και οι αντιθέσεις. Τα Μαθηματικά αποδεικνύουν πως το ένα μοτίβο δημιουργεί ένα πανομοιότυπό του με τη βοήθεια κάποιου άξονα ή κέντρου συμμετρίας. Άρα μιλάμε για ένα κομμάτι που βλέπει τον ίδιο του τον εαυτό ανεστραμμένο υπό γωνία. Πόσο αντικειμενική μπορεί να είναι λοιπόν η οπτική γωνία που βλέπουμε τα πράγματα γύρω μας...;

Στην πιο πάνω μυστηριακή εικόνα που αντιπροσωπεύει τους Διδύμους, βλέπουμε έναν Άντρα και μια Γυναίκα να κρατιούνται από το "κηρύκειον του Ερμή". Από πίσω τους, βλέπουμε δύο κίονες από τους οποίους στέκονται δύο Δράκοι. Σύμφωνα με την κινεζική Αστρολογία, ο κόκκινος Δράκος από την πλευρά του Ανδρός συμβολίζει την ηλιακή κίνηση στους οίκους των ζωδίων, ενώ ο λευκός από την πλευρά της Γυναίκας την κίνηση της Σελήνης. Όλη η εικόνα έχει να κάνει με τα αντίθετα. Δηλαδή, το δίπολο. Λίγο πιο πάνω, βλέπουμε τους λαιμούς των δύο Δράκων να μπλέκονται μεταξύ τους, και από πάνω τους τον Άντρα και τη Γυναίκα κολλημένοι ο ένας στον άλλον σαν "σφάλμα της Φύσης".

Η εικόνα είναι σαφώς αλληγορική. Κρατούμε μόνο την προσπάθεια ένωσης των αντιθέτων μέσα στην ίδια προσωπικότητα. Η Μετουσίωση των αντιθέτων είναι ο δρόμος των Διδύμων. Είναι μια πνευματική ένωση, μια πόρτα που πρέπει να είμαστε πνευματικώς λεπτοί για να χωρέσουμε. Μιας και το σχέδιο του συμβόλου τους γίνεται με οριζόντιο ή κάθετο άξονα συμμετρίας, λέγεται πως το ζώδιο λειτουργεί σαν κάτοπτρο, στο οποίο βλέπουμε το είδωλό μας. 

Επομένως, όταν η Γη βρίσκεται στο ζώδιο των Διδύμων, είναι κατάλληλη περίοδος να δούμε τον εαυτό μας, να έρθουμε σε επαφή με όλες τις αντίθετες δυνάμεις μέσα μας και να κατανοήσουμε τις πράξεις μας. Συνειδητοποιούμε επίσης ότι οι Άνθρωποι που συναναστρεφόμαστε είναι αντανακλάσεις κομματιών του εαυτού μας. Όπως λοιπόν όλοι αυτοί οι τόσο διαφορετικοί Άνθρωποι έχουν βρει τον τρόπο να συνυπάρχουν μαζί μας, μπορούν να κάνουν το ίδιο και τα τόσο διαφορετικά κομμάτια του εαυτού μας.

Βαδίζουμε στο χειμώνα, μιας και ο Ήλιος φαινομενικά βρίσκεται στον Τοξότη. Το αίμα παγώνει, ενώ το φλέγμα και η χολή αυξάνονται. Άρα πολεμούμε εντός μας με την φλεγματική και χολερική ιδιοσυγκρασία. Η μεν δυσκίνητη και σταθερή, η δε ευερέθιστη και ταχεία.  Είναι καιρός που νιώθουμε διχασμό σε ό,τι λαμβάνουμε από το περιβάλλον μας και προσπαθούμε να το αφομοιώσουμε. Αυτή την "αύρα" λαμβάνει κάθε βρέφος που γεννιέται αυτή την περίοδο. Ο βαθμός έκφρασης της πόλωσης καθορίζεται από το στενό οικογενειακό περιβάλλον του βρέφους.





Η αστάθεια του πολωμένου ατόμου μεταφέρεται σε κάθε έκφραση της καθημερινότητάς του. Τρώνε ακατάστατα και συνήθως ό,τι βρουν, δίχως να δίνουν σημασία στο τί είναι θρεπτικό και τί όχι. Γι' αυτό και όταν η Γη περνά από ζώδια του Αέρα συνήθως τείνουμε να παίρνουμε βάρος.

Ιδιαίτερα επιτεύξιμοι είναι οι στόχοι που έχουν να κάνουν τόσο με την επικοινωνία, όσο και με τη γνώση. Οι στόχοι είναι αμιγώς πνευματικοί και καταπιάνονται με την διάδοση Ιδεών.

Ο "καναπές" μας με τη Γη στους Διδύμους είναι...όπως τον αντιλαμβάνεται ο καθένας! Μπορεί ο Αέρας που φυσά να είναι βόρειος και να μας κρυώνει, νότιος και να μας κατακαίει, να είναι υγρός ανατολικός ή να είναι ευχάριστος σαν αύρα δυτικός. Ο καθένας ανάλογα με το σημείο που κάθεται, το αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Πόσο βαθιά όμως μπορούμε να το κατανοήσουμε αυτό;

Η Γη βρίσκεται στους Διδύμους από 16 Δεκεμβρίου ως 14 Ιανουαρίου.

Η Γη στο Ζυγό




Ο Ζυγός είναι η εξέλιξη του Στοιχείου Αέρας. Είναι η σκέψη που γίνεται λόγος. Αν οι Δίδυμοι συμβολίζουν το αδερφάκι που γεννήθηκε "στη μέση", ο Ζυγός συμβολίζει τον άνθρωπο που βρίσκεται στη μέση. Δηλαδή, από τη μετουσιωμένη σκέψη προχωρούμε στη Χρυσή Τομή. Αν και πάλι βρισκόμαστε σε "εμπόλεμη" κατάσταση με τις αντιθέσεις μέσα μας, αναζητούμε τρόπο να επαναφέρουμε την Αρμονία και την Ισορροπία. Μετά το πέρασμα από το υπέροχο και μυστηριακό ζώδιο της Παρθένου, αποχωριζόμαστε όλα τα ακάθαρτα σημεία που εντοπίσαμε στον εαυτό μας με μια αναζωογονητική ανάσα.

Βρισκόμαστε στην άνοιξη. Νιώθουμε την ανάγκη να βγούμε και να χαρούμε τη Φύση στην έξαρσή της. Να έρθουμε σε επαφή με άλλους Ανθρώπους, να επικοινωνήσουμε και γενικά να χαρούμε όλοι μαζί την αναγεννημένη Φύση. Με την συχνή επικοινωνιακή τριβή, μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε το σωστό "πάρε-δώσε". Έτσι σιγά-σιγά αποκτούμε διαισθητικά την αναγνώριση της Χρυσής Τομής. Ένα μεγάλο Μαθηματικό κεφάλαιο που απώτερο πνευματικό σκοπό έχει την αρμονική συνύπαρξη και τη Δικαιοσύνη.

Το τελευταίο μπορεί να ακούγεται παράξενο, μα το ότι συνδιαλεγόμαστε με άλλους Ανθρώπους, δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι το κάνουμε σωστά και ότι διατηρούμε το μέτρο. Αποδοτική και αποτελεσματική επικοινωνία, γίνεται εκεί όπου υπάρχει διάλογος. Και ο διάλογος για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να υπάρχει ένας λόγος και ένας αντίλογος. Όταν υπάρχει αντίλογος, πρέπει να μάθουμε να είμαστε ανοιχτοί στο Νου, ώστε να λάβουμε τη νέα γνώση που έρχεται, χωρίς εμπάθειες και εγωισμούς. Το πλάνο της επικοινωνίας δεν είναι να εμμένουμε εγωιστικά στις δικές μας απόψεις. Αλλιώς, συμβαίνουν διαμάχες. Και όταν συμβούν διαμάχες μεταξύ δύο ατόμων, πρέπει να υπάρχει κάποιος τρίτος παρατηρητής να φέρει τις ισορροπίες, είτε αυτός είναι ένας φίλος, ή ένας δικαστής. 


Η παραπάνω εικόνα αναφέρεται μόνο στην περίπτωση που οι διαμάχες είναι λεκτικές. Αν είμαστε εκνευρισμένοι κατά την επικοινωνία, τότε πέρα από τα λόγια προβαίνουμε σε πράξεις. Τότε το όλο ζήτημα μπορεί να πάρει δραματικές διαστάσεις. Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε σαν παρατηρητές απαλλαγμένοι από συναισθηματισμούς κατά την επικοινωνία μας για να είμαστε δίκαιοι. Αυτό το λέω από πείρα. Πέρασαν φάσεις στη ζωή μου που δεν μπορούσα να είμαι δίκαιος. Δεν ήξερα τί να κάνω, ώστε αυτό που θα κάνω ή θα πω να είναι δίκαιο. Παρ' όλα αυτά, η Δικαιοσύνη είναι μια Αρετή που η Φύση της είναι ενεργητική και για να την αποκτήσουμε δεν πρέπει να φοβόμαστε να έρθουμε σε τριβή με τους συνανθρώπους μας. Δεν μπορούμε να είμαστε δίκαιοι, όταν είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι μας.






Οι Κάρτες της Ταρώ που αντιπροσωπεύουν το ζώδιο του Ζυγού χρήζουν ιδιαίτερης σημασίας. Είναι ο έφηβος Ιππότης των Ξίφων της Μικρής Αρκάνα και -φυσικά- η Δικαιοσύνη της Μεγάλης Αρκάνα.

Η πρώτη Κάρτα μιλάει για τις ιδιότητες του ζωδίου στο "οριζόντιο" επίπεδο. Δηλώνει την "αρσενική" επικοινωνία, δηλαδή την επικοινωνία που στόχο έχει την λεκτική διαμάχη, από την οποία θα αποκαλυφθεί η αλήθεια. Το Ξίφος του Ιππότη της εικόνας συμβολίζει την "κεραία επικοινωνίας" και βρίσκεται υψωμένο προς τον ουρανό σε θέση μάχης.




Η δεύτερη, μιλάει για τις ιδιότητες του Ζυγού στο "κάθετο" επίπεδο. Λόγω της εξαιρετικής ικανότητάς τους να διαχωρίζουν "την ήρα από το στάρι" και να ζυγίζουν τις ενέργειες μέσα τους, γίνονται οι καλύτεροι Δικαστές. Γνωρίζουν τις θέσεις και τις αντιθέσεις. Έτσι μπορούν σαν "ενδιάμεσοι" να εξηγήσουν στο μεν τη θέση του δε και αντίστροφα.




Την περίοδο που η Γη βρίσκεται στον Ζυγό, ο Ήλιος φαινομενικά βρίσκεται στον ΚριόΕίναι η κατάλληλη περίοδος για να έρθουμε σε επαφή με τη διαίσθησή μας και την εύρεση της Αλήθειας. Βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στη γιορτή του Πάσχα. Τί μεγαλύτερός θησαυρός από την αναζήτηση της μοναδικής Αλήθειας, του Κυρίου, μέσα μας;

Οι στόχοι λοιπόν της περιόδου αυτής, είναι να έρθουμε σε επικοινωνιακή τριβή με τους άλλους Ανθρώπους γύρω μας αφήνοντας πίσω εγωικές ή εγωιστικές συμπεριφορές που οδηγούν σε επικοινωνιακές προσ-τριβές. Είναι ο μόνος τρόπος να αποκτήσουμε αρετές όπως Δικαιοσύνη, Αρμονία, Ισορροπία και Διάκριση.

Η Γη βρίσκεται στο Ζυγό από 14 Απριλίου ως 14 Μαΐου περίπου.


Η Γη στον Υδροχόο







Ο Υδροχόος είναι το τέλος του Στοιχείου Αέρας. Αν στον Αιγόκερω βιώνουμε την αγωνία της ύλης, στον Υδροχόο βιώνεται έντονα η αγωνία του πνεύματος. Γι' αυτό θέλουμε όσο σε κανένα άλλο ζώδιο να δεχόμαστε όσο περισσότερα πνευματικά ερεθίσματα γίνεται. Το μυαλό δουλεύει ασταμάτητα αναζητώντας φρέσκες, πρωτοποριακές, και δημιουργικές ιδέες.

Την περίοδο που η Γη βρίσκεται στον Υδροχόο, ο Ήλιος φαινομενικά βρίσκεται στον Λέοντα. Είμαστε στον τελευταίο και πιο θερμό μήνα του καλοκαιριού. Το αίμα αυξάνεται περισσότερο στον οργανισμό, πράγμα που εντείνει την αιμική ιδιοσυγκρασία και μοιάζουμε "στον κόσμο μας". Αυτή η ποιότητα είναι κατάλληλη για να αναπτύξουμε την εφευρετικότητα και την ιδιοφυΐα μας.

Σε αντίθεση με τη θέση του Ζυγού που αναζητούμε τη Χρυσή Τομή, εδώ υπάρχει ο αγώνας για να βλέπουμε τα πράγματα "από ψηλά" και όπως ακριβώς είναι. Δεν μας αφορά η διατήρηση της αρμονίας ή της ισορροπίας. Οι κοινωνικές δομές σπάζουν τα δεσμά τους, οι ισορροπίες χάνονται και επικρατεί αναβρασμός, αναρχία και επαναστατικότητα.




Είναι η εποχή που δουλεύουμε ή οραματιζόμαστε ένα καλύτερο μέλλον. Είναι η περίοδος των διακοπών. Είμαστε λοιπόν πιο "χαλαροί" από τα "δεσμά" της δουλειάς και της ρουτίνας (μια ήπια μορφή σπασίματος των δεσμών). Επειδή η Γη βρίσκεται σε Ζώδιο του Αέρα, είμαστε πιο δεκτικοί προς τους άλλους. Η δεκτικότητα δεν έχει να κάνει απαραιτήτως με πιο στενές διαπροσωπικές σχέσεις. Μιλάμε περισσότερο για κοινωνικότητα. Να έρθουμε πιο κοντά με μια παρέα, με τη συντροφιά μας ή με φίλους. Αυτά τα όμορφα συναισθήματα δίνουν μια ελπίδα για το μέλλον. Όχι απαραίτητα μια σίγουρα θετική έκβαση, απλώς μια ελπίδα ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Ανάσα ελπίδας που όλοι την έχουμε ανάγκη για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σπάζοντας τελικά τα δεσμά των φόβων μας.

Τούτο το μήνα, περνούμε από τις Περσίδες, τα υπολείμματα ενός αστεροειδούς. Οι Περσείδες μας προσφέρουν αυτό το μαγευτικό φαινόμενο όπου "τα αστέρια που πέφτουν στη Γη". Ακόμη και οι ρομαντικές ευχές το βράδυ στην παραλία δημιουργούν μια ελπίδα πως τα πράγματα θα αλλάξουν προς το ποθητό για μας. Το έδαφος της Γης πλουτίζεται με τα στοιχεία της "αστερόσκονης" των Περσείδων και γίνεται πιο εύφορο. Όλα τα αγαθά που καταναλώνουμε αυτή την περίοδο έχουν μέσα τους σε μεγάλο βαθμό τις "ιδιότητες του διαστήματος".





Η Γη βρίσκεται στον Υδροχόο από 17 Αυγούστου μέχρι 16 Σεπτεμβρίου περίπου.

Βρείτε μας στο Facebook

Γίνετε μέλη της κοινότητάς μας στο Google+

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου