Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Η Γη στα ζώδια: Μέρος Ι - Ζώδια της Γης

Με μια γρήγορη σκέψη, θα έλεγε κανείς πως η Γη είναι πιο δυνατή όταν βρίσκεται σε ζώδια της Γης, μιας που το στοιχείο τους της ταιριάζει. Δεν είναι όμως έτσι. Σε προηγούμενη ανάρτηση, είπα ότι η Γη συμβολίζεται με ένα σταυρό που περιβάλλεται από έναν κύκλο. 


Τί σημαίνει αυτός ο συμβολισμός;


Όταν κάτι "σταυρώνεται" με την παραδοσιακή ερμηνεία, σημαίνει ότι κατέρχεται και στερεώνεται στη γη. Αργότερα επικράτησε ο σταυρός να θεωρείται κάθε τί υλικό. Αυτό το μοτίβο παρατηρούμε και στους συμβολισμούς άλλων πλανητών, όπως του Ερμή, της Αφροδίτης, της Γης (φυσικά), του Δία, του Κρόνου, του Ποσειδώνα και του Πλούτωνα.

Αφήνοντας προς το παρόν τους πλανήτες χ1 και χ2 -που είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο προς ανάλυση- παρατηρήστε ότι οι παραπάνω πλανήτες έχουν ένα σταυρό σχηματισμένο κάπου στο σύμβολό τους. Ο σταυρός λοιπόν είναι η κυριαρχία της ύλης.

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η ύλη αποτελείται από 4 Στοιχεία: Τη Γη, το Νερό, τον Αέρα και τη Φωτιά. Κάθε ένα από αυτά έχει συγκεκριμένες αρετές-υπεροχές έναντι του άλλου και όλα μαζί συνδέονται περίτεχνα σε συγκεκριμένες κάθε φορά αναλογίες  δημιουργώντας τον υλικό κόσμο. Κάθε Στοιχείο συνδέεται και με έναν προσανατολισμό στον ορίζοντα. Η Γη στον Βορρά, η Φωτιά στο Νότο, ο Αέρας στην Ανατολή και το Νερό στη Δύση. Να λοιπόν το σύμβολο της Γης. Είναι τα 4 Στοιχεία που εκφράζονται σε ένα χώρο οσοδήποτε μικρό ή μεγάλο (ο κύκλος), τοποθετημένα στα 4 σημεία του ορίζοντα. Στο κέντρο, βρίσκεται η τέλεια αναλογία των Στοιχείων, ή κατά τους Αλχημιστές η Πεμπτουσία των Στοιχείων.

Άρα λοιπόν η Γη ως πλανήτης, δεν ανήκει στην ουσία σε κανένα Στοιχείο αποκλειστικά. Όπως για παράδειγμα λέμε ότι το Στοιχείο του Άρη είναι η Φωτιά, δεν ισχύει κάτι τέτοιο για τη Γη. Η Γη είναι αυτή που γεννήθηκε από τα 4 Στοιχεία και γεννά τα 4 Στοιχεία. Είναι το κύριο σημείο αναφοράς της έκφρασής τους εντός του Πλανήτη.

Η κίνηση της Γης στα ζώδια, στην ουσία είναι ένα παιχνίδι ισορροπίας μεταξύ των Στοιχείων, όπως υποστηρίζει η κινεζική Φιλοσοφία. Αν κάποιο Στοιχείο γίνει κατά την κίνησή της και μέσω των όψεων που σχηματίζει πολύ ισχυρό ή ασθενές, είναι οι περίοδοι που αυτή η ισορροπία ανατρέπεται και δεχόμαστε τις ποιότητες του Στοιχείου που υπερισχύει.

Ένας μνημονικός κανόνας γι' αυτή την κίνηση της Γης, είναι να την φανταστούμε σαν τον "καναπέ" στον οποίο καθόμαστε και παρακολουθούμε την κίνηση των Άστρων (δείτε τη σχετική ανάρτηση εδώ). Μιας που η Γη αυτήν την περίοδο βρίσκεται στο γήινο Ζώδιο της Παρθένου, θα ξεκινήσω την ερμηνεία της Γης στα ζώδια της Γης. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδέουμε το ουράνιο Σώμα-Γη με το Στοιχείο-Γη. Το Στοιχείο Γη του Αστερισμού, δίνει μια ποιότητα, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στο Στοιχείο Γη εντός του Πλανήτη. Το Στοιχείο Γη που βρίσκεται στον ουρανό είναι η ανώτερη και πιο εξαγνισμένη μορφή του Στοιχείου Γη που βρίσκεται στον Πλανήτη Γη.

Οι ποιότητες του κάθε Στοιχείου αναλύονται διεξοδικά στα βιβλία του Αριστοτέλη. Βασικά, το Στοιχείο Γη κατά τον Αριστοτέλη είναι ξηρό και ψυχρό, βαρύ, πυκνό, σκοτεινό και ήρεμο. Κατέρχεται προς το κέντρο της Γης.

Οι άνθρωποι με έντονο το Στοιχείο της Γης είναι οι "μελαγχολικές" προσωπικότητες. Λέξη που δημιουργήθηκε από το Χυμό του Σώματος που κατά τον Γαληνό ευθύνονταν για αυτές τις ιδιοσυγκρασίες. Αυτός ο Χυμός ήταν η γήινη μέλαινα χολή, εξ' ου και μελαγχολικός τύπος. Σκυθρωποί, κατηφείς αλλά και συμπαγείς άνθρωποι. Το φθινόπωρο η μελαγχολική ιδιοσυγκρασία τους αυξάνεται και γίνεται πιο ισχυρή. Αντιθέτως, το χειμώνα η κατάσταση κατευνάζεται. Συνδέονται έντονα με τις αισθήσεις, που η ποιότητά τους είναι επίσης γήινη (οι αισθήσεις μας άλλωστε έχουν να κάνουν με την αναγνώριση του υλικού κόσμου). Εμπνέουν στους άλλους την ποιότητα της σταθερότητας που είναι τόσο απαραίτητη για να υπάρξει μεγάλο μέρος του υλικού κόσμου.

Όταν το Στοιχείο Γη βρίσκεται σε ισορροπία, τα άτομα έχουν μια πρακτική και γειωμένη προσωπικότητα, διοχετεύοντας αγάπη και καλοσύνη στο περιβάλλον τους.

Άρα όταν η Γη διαπερνά ένα ζώδιο της Γης, ερχόμαστε σε επαφή με τις αισθήσεις μας και τις απολαύσεις τους. Πιο αναλυτικά

Η Γη στον Ταύρο




Ο Ταύρος είναι η αρχή του Στοιχείου Γη. Είναι αυτός που το ξεκινάει. Δέχεται το σπόρο που προήλθε από την Κοσμική Μήτρα των Ιχθύων και του δίνει μορφή. Θεωρείται ζώδιο του σταθερού σταυρού. Παρ' όλο που η γη μεταβάλλεται συνεχώς ανακατανέμοντας την ύλη της, η Γη στον Ταύρο είναι σταθερή. Είναι ένα οσοδήποτε μικρό κομμάτι γης, τόσο ώστε να το θεωρήσουμε σταθερό, ευθύ και επίπεδο.

Ο γάμος, η ένωση, η επαφή με το Θείο, είχαν συσχετιστεί στην αρχαία Κρήτη με τον Ταύρο. Τα κέρατά του, συμβόλιζαν την ημισέληνο, η οποία από το παρελθόν έχει συνδυαστεί με αρκετές δοξασίες και ισχυρή Μαγεία. Από τότε η Σελήνη συμβολίζει την πνευματικότητα. Το ενσαρκωμένο Πνεύμα.

Τα θρεπτικά συστατικά των τροφών που θερίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, δίνουν στο βρέφος γερή κράση. Η μητέρα του προσφέρει απλόχερα τα αγαθά με πολλή αγάπη. Το μητρικό της ένστικτο αυτή την περίοδο ενδυναμώνεται. Το αποτέλεσμα στο βρέφος είναι το ίδιο: είτε του προσφέρονται πολλά είτε λίγα, η επιθυμία του είναι μεγάλη και απαιτεί κι άλλα. Τούτο δηλώνει ένα δυνατό ένστικτο επιβίωσης. 

Βαδίζουμε προς το φθινόπωρο, η μελαγχολική διάθεση κορυφώνεται και λαμβάνεται από το κάθε βρέφος που γεννιέται αυτή την περίοδο. Η θέση αυτή δεν έχει να κάνει με την χαρά της Φύσης, όσο με την χαρά των αισθήσεων, της επιθυμίας. Είναι δηλαδή περίοδος που μπορεί να τρώμε λίγο παραπάνω, ή να αναζητούμε λίγο περισσότερο σεξουαλικότητα και αισθησιασμό. 

Επειδή η Γη δηλώνει κατά κάποιο τρόπο και το σπίτι, τα άτομα με τη Γη σε ζώδια της Γης και ιδιαίτερα στον Ταύρο και τον Αιγόκερω, έχουν ιδιαίτερη σχέση με το σπίτι. Είτε έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, είτε είναι "σπιτόγατοι". Γενικά τα ζώδια της Γης τείνουν να συγκεντρώνουν γύρω τους αρκετή ύλη όσο μεγαλώνουν. Μερικοί από αυτούς, γίνονται εξαιρετικοί πνευματιστές και πνευματικοί Άνθρωποι, μιας που μέσα τους έχουν αναπτυγμένες τις τεχνικές γείωσης.

Η μητέρα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή τους. Το κάθε ένα ζώδιο με τη Γη σε κάποιο από τα ζώδια της Γη αντιμετωπίζει τη μητέρα του με διαφορετικό τρόπο. Τα άτομα με τη Γη στον Ταύρο αντιμετωπίζουν τη μητέρα τους σαν έναν ισχυρό σύνδεσμο με το Επάνω. Είναι γι' αυτούς αντικείμενο λατρείας.

Αναφορικά με τους στόχους τους, όταν η "μέλαινα Χολή" είναι σε καλά επίπεδα, είναι γειωμένοι, πρακτικοί και επιτεύξιμοι. Όταν η "μέλαινα Χολή" βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, τα άτομα αυτά δεν κυνηγούν τους στόχους τους και διακρίνονται από έντονη απαισιοδοξία. Το βάρος της ύλης τους "τραβάει" μέχρι μέσα στο κέντρο του Πυρήνα τους, όπου εκεί βρίσκουν τις αναγκαίες Ποιότητες που θα τους βοηθήσουν να ανεβούν στην επιφάνεια αναγεννημένοι και πιο πνευματικοί από πριν.

Ο "καναπές" μας με τη Γη στον Ταύρο είναι βολικός, άνετος, νιώθουμε ασφάλεια και σιγουριά. Είναι η κατάλληλη περίοδος για διαλογισμό και εσωτερικές αναζητήσεις. Κοινώς "τρωγόμαστε με τα ρούχα μας". Αυτή την περίοδο βλέπουμε στον ουρανό τον Ήλιο να κινείται φαινομενικά στο ζώδιο του Σκορπιού. Εξ' ου και η περίοδος εσωτερικότητας και εσωτερικών κρίσεων.

Μήπως όλα αυτά σας θυμίζουν τα χαρακτηριστικά του Σκορπιού...;

Η Γη βρίσκεται στον Ταύρο από 17 Νοεμβρίου - 15 Δεκεμβρίου

Η Γη στην Παρθένο




Η Παρθένος είναι η εξέλιξη του Στοιχείου Γη. Οι Σπόροι που φυτεύτηκαν από τον Ταύρο έχουν ωριμάσει και το χωράφι θερίζεται. Η Παρθένος ανήκει στον μεταβλητό σταυρό, δίνοντας την πραγματική εικόνα της γης που μεταβάλλεται. 


Ανήκει στην υπέροχη πολικότητα Παρθένου-Ιχθύων που κρύβει μέσα της όλο το Μυστήριο της Γέννησης. Στην θρησκεία μας, η Παρθένος με την καθαρότητα και την αγνότητά Της συνέλαβε το Σπόρο του Θείου Βρέφους. Ανύψωσε τη Σάρκα Της σε τέτοιο βαθμό ώστε να δεχτεί μέσω της Παγκόσμιας Μήτρας τον πνευματικό Θείο Σπόρο που ενσαρκώθηκε στον Ιησού Χριστό. Η Παρθένος είναι το τέλειο Κανάλι για τη μεταφορά της Θεϊκής Ενέργειας προς τον κόσμο.

Γι' αυτό και όσοι έχουν γεννηθεί κάτω από τον Αστερισμό της Παρθένου, είναι άτομα που αγαπούν πρώτα την καθαρότητα της ψυχής και κατόπιν την καθαρότητα του σώματος, την καθαριότητα και την τάξη. Αν το Κανάλι δεν είναι καθαρό, δεν μπορεί να μεταφέρει τη λεπτοφυή Ουσία του Θεού στον Άνθρωπο.


Βαδίζουμε προς την άνοιξη. Είναι η περίοδος που ξεκινά δειλά-δειλά η αναγέννηση της Φύσης. Άλλωστε η Παρθένος έχει να κάνει με την αναγέννηση του νέου, εξαγνισμένου και εξευγενισμένου Ανθρώπου, τόσο στο Πνεύμα όσο και στην Ψυχή. Κάθε Νέα Σελήνη που συμβαίνει στην πολικότητα Παρθένου-Ιχθύων είναι ισχυρή και εξαιρετικά σημαντική.

Οι Κάρτες της Ταρώ που αντιπροσωπεύουν το ζώδιο της Παρθένου είναι ο Ακόλουθος των Πεντάκτινων της Μικρής Αρκάνα και ο Ερημίτης της Μεγάλης Αρκάνα. 

Η πρώτη Κάρτα μιλάει για τις ιδιότητες του ζωδίου στο "οριζόντιο" επίπεδο. Ότι δηλαδή είναι υστερικό με την καθαριότητα, αγαπά την τάξη, την υπηρεσία με νόημα, έχει κριτικό πνεύμα, ασκεί έντονη κριτική στο περιβάλλον του κλπ.



Η δεύτερη, μιλάει για τις ιδιότητες της Παρθένου στο "κάθετο" επίπεδο. Η ανεπτυγμένη ευσυνειδησία των Παρθένων προέρχεται -φυσικά-  από μια εξελιγμένη συνείδηση. Μέσω της ενδοσκόπησης, το άτομο καθαρίζεται και εξαγνίζεται από τα λάθη του παρελθόντος. Τούτο γίνεται όμως μέσα από την απομάκρυνση, την απομόνωση, τη μοναξιά. Γι' αυτό και όταν ο Ήλιος βρίσκεται φαινομενικά στο ζώδιο των Ιχθύων αυτή τη φάση, βιώνουμε τον εγκλεισμό, τη φυλακή και την απομόνωση σε κάποιο τομέα της ζωής μας. 

Το ιδανικό αποτέλεσμα μέσω του εγκλεισμού και της απομόνωσης, είναι τελικά να βρούμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Να τον δούμε σαν παρατηρητές, ώστε να βρούμε τα λάθη μας. Αυτή είναι και η έννοια της Κάρτας του Ερημίτη. Βλέπουμε τα πράγματα από απόσταση, σαν τρίτοι παρατηρητές. Έτσι περνούμε από μια πιο "παιδική" σε πιο σοφή προσωπικότητα, απαλλαγμένη από τα ψεγάδια της καθημερινότητας.



Η μητέρα των ατόμων με τη Γη στην Παρθένο είναι η Μεγάλη Κοσμική Μήτρα, από την οποία πηγάζουν τα πάντα.

Όταν η Γη είναι στην Παρθένο, είναι η κατάλληλη περίοδος για καθαρισμό και εξαγνισμό τόσο του Σώματος όσο και του Πνεύματος. Είναι η περίοδος που η θρησκεία μας επιβάλλει νηστεία λόγω της αναμονής του Πάσχα. Το Σώμα πρέπει να αποβάλλει τις τοξίνες και το λίπος που συγκέντρωσε την περίοδο του χειμώνα ώστε να υποδεχθεί το θερμό μεσογειακό καλοκαίρι αφ' ενός και αφ' εταίρου το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου. Επομένως και οι στόχοι των ατόμων με Γη στην Παρθένο είναι σαφώς πιο πνευματικοί.


Η Γη βρίσκεται στην Παρθένο από 15 Μαρτίου - 13 Απριλίου


Η Γη στον Αιγόκερω





Ο Αιγόκερως είναι το τέλος του Στοιχείου Γη. Αντιπροσωπεύει όλα τα απόκρημνα σημεία της γης. Τα μη σταθερά και επίπεδα. Άλλωστε οι Αίγες έχουν την εξαιρετική ικανότητα να επιβιώνουν αποτελεσματικά σε τέτοια περιβάλλοντα.

Το τέλος του Στοιχείου Γη πολλές φορές συνδέεται γι' αυτά τα άτομα με το τέλος της ύλης. Επομένως ξοδεύουν αρκετό χρόνο από τη ζωή τους προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήμα και ύλη. Την περίοδο που η Γη βρίσκεται στον Αιγόκερω, ο Ήλιος φαινομενικά βρίσκεται στον Καρκίνο. Γι' αυτό και του έχουν αποδώσει το χαρακτηρισμό του φιλοχρήματου. Η διαφορά είναι πως αυτό δεν οφείλεται στον Ήλιο αλλά στη Γη. Η Γη οριοθετεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα αναπτυχθεί το "εγώ" του ατόμου (Ήλιος). Αν το περιβάλλον δεν το ευνοήσει, δεν θα ευνοηθεί η εκάστοτε προσωπικότητα και τελικά δεν θα αναπτυχθεί. 


Βρισκόμαστε στην περίοδο του καλοκαιριού. Η μέλαινα χολή αυξάνεται βαθμιαία στο άτομο της Γης, με κορύφωση το φθινόπωρο. Την "αγωνία" της ύλης λαμβάνουν τα βρέφη και συνήθως την οικειοποιούνται μέχρι κάποια ηλικία στη ζωή τους. Γάμοι και ενώσεις που φέρουν υλική ευημερία είναι οι στόχοι συνήθως των ατόμων με τη Γη στον Αιγόκερω.

Οι Κάρτες της Ταρώ που αντιπροσωπεύουν το ζώδιο του Αιγόκερω είναι επίσης σημαντικές. Ο Ιππότης των Πεντάκτινων της Μικρής Αρκάνα και ο Διάβολος της Μεγάλης Αρκάνα.

Η πρώτη Κάρτα μιλάει για τις ιδιότητες του ζωδίου στο "οριζόντιο" επίπεδο. Έχει μια παρορμητική διάθεση και είναι μονίμως προς απόκτηση ύλης και υλικών αντικειμένων. Όλη του η ζωή στρέφεται γύρω από το χρήμα και την απόκτησή του, την αποταμίευσή του ή τον πολλαπλασιασμό του. Ο γάμος ή η ένωση πρέπει να είναι κοινωνικώς αποδεκτές, με απώτερο στόχο την κοινωνική άνοδο του ατόμου.





Η δεύτερη, μιλάει για τις ιδιότητες του Αιγόκερω στο "κάθετο" επίπεδο. Είναι μια από τις μυστηριώδεις Κάρτες της Ταρώ με πολλά νοήματα και πολλαπλά επίπεδα. Κατά κύριο λόγο μιλάει για το πόσο μας κυβερνά η ύλη και δεν μας αφήνει να εξελίξουμε το Πνεύμα μας. Μπορεί ο Διάβολος που κυβερνά τον υλικό κόσμο να μας έδωσε το υλικό Σώμα, ωστόσο δεν είμαστε μόνο αυτό. Με λίγα λόγια, δεν ήρθαμε σε αυτόν τον κόσμο για να φάμε, να πιούμε, να απολαύσουμε τις αισθήσεις μας, να βγάλουμε λεφτά και να πεθάνουμε. Τούτη η θεώρηση μας κρατά δέσμιους. Οι δικοί μας φόβοι και αγωνίες της ύλης είναι τα προσωπικά δεσμά μας. 



Μια άλλη ονομασία του Αιγόκερω είναι "η υπογραφή του Θεού". Τούτο δηλώνει πως χρειάζεται να βρούμε τη χρυσή τομή μεταξύ του υπέρμετρου υλισμού και της πίστης ότι υπάρχει κάποιος πάνω από μας. Γι' αυτό και τα άτομα με Γη στον Αιγόκερω, βρίσκονται συνεχώς στην αναζήτηση της Μεγάλης Μητέρας επί της Γης. Αναζητούν κυρίως την υλική της υπόσταση, τη μορφή της και την αγκαλιά της. Θα πρέπει όμως να μάθουμε πως οι άνθρωποι που αγαπούμε μπορούν να βρίσκονται δίπλα μας και με άλλους τρόπους.


Όταν η Γη βρίσκεται στον Αιγόκερω, είναι η κατάλληλη περίοδος για δεσμεύσεις ή αναθεώρηση δεσμεύσεων, ή διαδικασία δέσμευσης σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί έρωτες, γάμοι ή διαζύγια συμβαίνουν το καλοκαίρι. Ακόμη, η περίοδος ενδεικνύεται για προετοιμασία κάθε είδους. Από τα σχέδια των διακοπών (ο Ήλιος βρίσκεται φαινομενικά στον Καρκίνο -καλοκαίρι), μέχρι των νέων επαγγελματικών κινήσεων από τη νέα σεζόν. Είναι επίσης περίοδος που δουλεύουμε πιο σκληρά σε σχέση με άλλη περίοδο με μια αίσθηση πίεσης χρόνου. Το αίμα αυξάνεται και αποκτούμε ζωντάνια και ενεργητικότητα.

Σε πνευματικό επίπεδο, είναι η προετοιμασία για το τέλος του Στοιχείου Γη και τη μετάβαση στο τέλος του Στοιχείου Αέρας στον Υδροχόο. Όσο βαδίζουμε προς τους Ιχθύες, βιώνουμε το τέλος των Στοιχείων, το ότι στερεύουν. Μετά τους Ιχθύες, έχουμε ξανά την αναγέννηση των Στοιχείων στο νέο κύκλο ζωής.

Η Γη βρίσκεται στον Αιγόκερω από 17 Ιουλίου - 16 Αυγούστου

Βρείτε μας στο Facebook

Γίνετε μέλη της κοινότητάς μας στο Google+

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου